Stichting Zuidelijke Dorpen
Gemeente :EEMSDELTA
 

Vloed

Het project Vloed
Dit staat voor Verbetering Landbouwgronden door Ophoging met slib uit de Eems-Dollard.
Binnen dit project wordt het grootschalig gebruik van overtollig slib uit de havens van Delfzijl en Eemshaven onderzocht om daarmee lage (landbouw)gronden op te hogen en de Dollarddijk te versterken. Tevens zijn er plannen om in combinatie met Eemszijlen slibrijk water binnen te laten(natuurlijke slib-invang) in de Groote polder en ten zuiden van Borgsweer.


Op de diverse sites is te lezen dat daarmee de natuur in de Eems-Dollard hersteld kan worden en de Waddennatuur binnendijks meer ruimte wordt geboden. Het gaat in een aantal scenario’s om 3000 tot 5000 ha op te hogen gronden.
De bodem daalt en de zeespiegel stijgt en hierdoor ontstaat een steeds groter hoogteverschil tussen buitendijks en binnendijks gebied. Dijken beschermen ons land tegen overstromingen, maar de kust groeit niet meer mee. Het water uit de Eems-Dollard, waar veel slib in voorkomt, kan het land achter de dijken niet meer bereiken. De slibdeeltjes kunnen niet bezinken maar blijven rondzweven in het water. Door deze vertroebeling komen bepaalde beschermde dier- en plantensoorten onder druk te staan.


Als deze plannen doorgaan betekent dit veel voor de omgeving. In het recent gepubliceerde Ontwerp Beheerplan Eems-Dollard staat te lezen dat het binnendijkse gebied straks als Natura 2000 gebied kan worden aangewezen. Dit betekent beperkingen binnen het gebied, de basisregel is principiële toegankelijkheid. Dat wil zeggen dat voetgangers de voorziene wegen in bossen en natuurgebieden mogen gebruiken. Ze mogen de paden dus niet verlaten.


Wordt dit het toekomstbeeld in onze omgeving?







Denk aan grootschalige klei-rijperijen op industriële schaal, maar ook het jarenlang onttrekken van landbouwgronden voor gebruik.
Tevens zijn er zorgen over de kwaliteit van het slib door het nog steeds lozen van allerlei vervuilende stoffen binnen het Eems-Dollard gebied.


Zorgen
Op nagenoeg alle sites en in documenten wordt gesproken over burgerparticipatie. Tot op heden hebben wij daar nog weinig van gemerkt. Wij zullen nagaan hoe wij een positie kunnen krijgen die verder gaat dan het meebeslissen over de houtsoort en kleur van de bankjes.